Висівки
- чудовий дієтичний продукт, який містить необхідну організму людини
клітковину та вітаміни. Висівки мають властивість поглинати токсини і
алергени, сприяють зміцненню імунітету, забезпечують наш організм
клітковиною, цінними білками і вітамінами. Люди, що віддають перевагу
хліб з висівками, набагато рідше страждають шлунково-кишковими
захворюваннями, зайвою вагою і атеросклерозом, так як в цьому хлібі
міститься багато нікотинової кислоти, необхідної організму для
профілактики даних захворювань.
Висівки містять корисні харчові
волокна, вітаміни і мінерали, і тому дієтологи часто призначають їх як
доповнення до лікувального харчування хворим на гіпертонію,
атеросклерозом, діабетом, а також при жовчнокам'яній хворобі, запорах і
ожирінні. Висівки додають в каші, м'ясні та рибні страви, супи, а також
готують відвар висівок - цінний вітамінний напій. Можна вживати висівки і
в натуральному вигляді, попередньо просмажити їх в духовці і запарюємо
окропом. Однак, незважаючи на свою корисність, не рекомендується
включати в дієту для схуднення висівки в чистому вигляді. Справа в тому,
що фітиновакислота, яка міститься в сирих висівках, заважає засвоєнню
мінеральних речовин - ми надто швидко їх втрачаємо.